HISTORIEN BAG

SÅ HURTIGT KAN DET GÅ

På en helt almindelig
sommernat i august 2020

Lå æbleavler Flemming Villebro og drømte om den forestående høst på den plantage, han havde bygget op igennem 30 år. Snart ville hans æbler ligge klar til os alle i de danske supermarkeder – lige til at sætte tænderne i og nyde smagen af et saftigt, dansk æble. Så dukkede et uvejr pludselig op – først med blitzende lyn, der vækkede ham – og siden med en enorm haglbyge med hagl større og tungere, end Flemming kunne huske nogensinde at have oplevet før. Og lige så hurtigt uvejret kom, lige så hurtigt var det væk igen.

På kun ti minutter var hele æblehøsten ødelagt.

Flemming vidste det godt, selvom det stadig var bælgmørk nat over plantagen på Sydøstfyn. Det var ikke meget søvn, han fik før dagen endelig gryede, og han kunne besigtige skaderne. Hans værste anelser skulle desværre vise sig at holde stik. Selve æblerne fejlede i og for sig ikke noget, men de var så fyldt med små fordybninger i skrællen, at de ville være umulige at sælge til forbrugerne.

Flemming tabte 5 millioner kroner den nat.

Hjælpen historien bag

5 millioner, der først skulle bruges til at betale løn til medarbejderne, så til at købe materialer til at driften af plantagen i den kommende sæson, dernæst til at betale afdrag på bygninger og maskiner, og til sidst – hvis der var noget til overs – til lidt at leve af for ham og familien til næste års høst kunne sælges. Men på ti minutter var det hele væk.

De fleste ville nok bare have givet op. Drejet nøglen om, få lavet aftaler med kreditorerne og startet forfra med noget helt andet. Men sådan fungerer Flemming ikke. Han var nemlig ikke den eneste råvareproducent, der var blevet ramt af haglbygen, så han ringede rundt til sine kollegaer i æblebranchen.

De blev enige om at samarbejde om at stable en salgsorganisation på benene, hvor frugtavlere og andre råvareproducenter kan hjælpe hinanden med at sælge den avl, der af en eller anden grund ikke er ’fin’ nok, til at ligge på hylderne i butikkerne. Hele overskuddet går direkte til den enkelte avler.

En time efter var Hjælpen stablet på benene. Så nu kan du købe de friskeste afgrøder direkte fra producenterne til en meget konkurrencedygtig pris. I første omgang er det friskpresset og ufiltreret æblemost fra Flemmings og Jespers haglramte plantager. Efterhånden som konceptet udvikler sig, kan du vælge mellem mange forskellige madvarer, der ellers være endt som rent madspild.

Sådan blev en historie om en katastrofe til en historie om fællesskab, samarbejde og bæredygtighed, der bliver ved med at udvikle sig.

Se alle vores overskudsråvarer

Hjælp råvareproducenter med at mindske madspild i dag!