FOR HVER MOSTBOKS DU KØBER REDDER DU 12 KG. ÆBLER FRA AT ENDE SOM MADSPILD

TÆNK HVIS DU MISTEDE ET HELT ÅRS INDTÆGT PÅ 10 MINUTTER

En perfekt løsning til de uperfekte råvarer

Det hele starter med de uperfekte æbler. Og ifølge detailhandlen er det en stor procentdel, der er for grim til hylderne. Mellem 5-20 % af den årlige høst ender normalt som madspild på grund af deres udseende. Også selvom smagen intet fejler.

Hjælpen har skabt et fællesskab blandt lokale plantager, så frugtavlere og råvareproducenter kan hjælpe hinanden, når høsten slår fejl, eller når de har svært ved at få afsat deres varer.

F.eks. bliver alle deres overskudsæbler brugt i vores æblemostproduktion, og hele overskuddet går til den enkelte producent. På den måde løfter vi alle i flok, så der er mere hjælp at hente under kriserne, og ingen står alene med deres afgrøder.

Bæredygtig kvalitet, som du aldrig har smagt det

Vores tætte samarbejde med lokale plantager, giver Hjælpen de råvarer, som vi skal bruge i vores populære mostbokse. Og det gør vi uden brug af masseproduktion. Mosten vil altid være brygget på et bæredygtigt grundlag, da vi kun modtager overskudsæbler, der ellers var endt som madspild.

Metoden i dag er langt fra vores allerførste mostproduktion, hvor vi udelukkende brugte æbler fra egen plantage. Det var en hel høst, som blev beskadiget under et uvejr. I dag har vi mulighed for at modtage overskudsæblerne fra mange lokale plantager. De bliver plukket løbende med større kontrol over, hvilke sorter der kan høstes på de bedste tidspunkter. I forhold til vores første ’uvejrsproduktion’, giver denne metode meget bedre kvalitet og en most, der er sødere og har mere frugtsmag end nogensinde før. Og stadigvæk til en pris, der er på helt samme niveau som alt andet æblemost.

Rejsen starter ganske vist med grimme frugter, men den slutter med en gennemsigtig løsning, der hjælper lokallivet og skaber kvalitetsprodukter til forbrugeren. Når du køber 3 liter mostboks, redder du 4 kg æbler fra madspild, og en frugtavler får afsat sine afgrøder. Det er æbler, der intet fejler udover et par skønhedsfejl hist og her.

Skadet æble
 

Mostboksen 3x3L

SOMMERMOSTEN ALLE HAR VENTET PÅ.
Dette er årets første sommermost presset på Discovery-æbler, hvilket giver en let most. 

Kun lavet i begrænset antal (700 kasser). 

Mostboksen indeholder 3x3 liter ufiltreret friskpresset æblemost fra den fynske frugtavler Flemming Villebro.

Det, der gør Mostboksen helt speciel er, at æblerne til denne most oprindelig er avlet til at ligge som friske æbler på hylderne i supermarkederne. Men forbrugerne spiser så meget med øjnene, at de kun godtager de “flotteste” æbler. Derfor bliver alle de æbler som er for små, for store, for kantede, har en bule i skrællen eller tilsvarende, i stedet lavet til den mest udsøgte æblemost, fremfor at ende som madspild. En æblemost der er sødere og har mere frugtsmag end du er vant til. Men til en pris, der er nede på samme niveau, som helt almindelig most.

Mostboks holdbarhed:
Uåbnet: 18 mdr. fra produktion.
Åbnet: 2 uger i køleskabet

Afhentning: Det er muligt selv at afhente på adressen Boholtvej 15, 5874 Hesselager efter aftale. Ring på tlf. 2212 2312 for at aftale nærmere.

Levering: Normalt 1-3 hverdage, altid fri fragt.

IKKE PÅ LAGER
Varenummer (SKU): MOST-ÆBLER-LP Kategori:
 

Susanne 7 september

Har netop modtaget første køb. Mosten smager frisk og lækker, god smag. Tror de forsvinder hurtigt 🙂

Brian Dixen

Dejlig most. Faktisk den bedste juice vi har smagt!! Vi drikker ikke anden juice end mosten fra jer nu!!

Merete Winther  

Jeg har købt flere gange, både til mig selv og min vokse søn, og jeg bliver ved, til der ikke er flere. Det er en utrolig velsmagende most, sådan burde enhver æblemost smage.

En æbleplantage, et uvejr og en ny plan

Der var engang en æbleplantage, der blev ramt af et frygteligt uvejr…

Det var sådan vores eventyr startede. Med et haglvejr, der skulle vise sig at være begyndelsen på en ny retning i vores råvareproduktion.

På en lunefuld augustnat i 2020 kunne Flemming Villebro stå fra sit soveværelse og overvære årets æblehøst blive godt og grundigt mørbanket af kæmpe hagl på mindre end 10 minutter. Ingen supermarkeder ville modtage de næsten 1,2 millioner kg æbler, som nu var mærket, bulet og grimme. Men uspiselige? Nej. Mindre saftige? Nej. Lavere kvalitet? Overhovedet ikke. Hvorfor skulle forbrugerne så snydes, bare fordi æblerne ikke bestod detailhandlens skønhedskonkurrence?

Flemming gik i gang med at lave æblemost. Det kunne ikke passe, at så mange udsøgte kvalitetsæbler skulle gå til spilde, når de i teorien intet fejlede. Det skulle vise sig at være en god plan. Den søde og kraftige most blev så populær, at Flemming næsten ikke kunne følge med. Alt sammen takket være de æbler, der nær var gået tabt på grund af deres udseende.

Efterspørgslen var massiv, og det gav Flemming en idé. Måske kunne denne løsning være permanent. Måske skulle han hjælpe andre frugtplantager og råvareproducenter i fremtiden, som ender i samme knibe som ham.

Det blev starten på Hjælpen. En organisation, der hjælper danske råvareproducenter med at afsætte deres uperfekte afgrøder, så de ikke går til madspild. Overskudsprodukterne, som lander hos Hjælpen, er alle udsøgte råvarer, der bare ser lidt anderledes ud. Slutproduktet afspejler kun den gode smag, og udseendet betyder heldigvis ingenting.

Sådan blev en historie om en katastrofe til en historie om fællesskab, samarbejde og bæredygtighed, der bliver ved med at udvikle sig. Her et år senere, har vi reddet mere end 1.2 mio. kg. æbler fra at ende som madspild. Vi fortsætter kampen, og nu er missionen at ingen danske råvarer skal ende som madspild pga. udseende.